La indústria tèxtil i de la moda espanyola ha afrontat la situació de forma heterogènia, com a heterogeni és el sector. Les empreses que tenien aquesta possibilitat han reorganitzat el procés productiu a contrarellotge per col·laborar davant la situació d’emergència sanitària de manera desinteressada. Han donat un exemple de solidaritat i la seva aposta per contribuir a salvar vides ha estat valorada per tota la societat.

D’altra banda, bona part del sector s’ha hagut de refugiar en la suspensió de la seva activitat pels procediments habituals, que han estat flexibilitzats pel poder executiu a causa de la gravetat dels esdeveniments. La seva situació és molt complicada, ja que s’ha enfrontat a una tempesta d’esdeveniments negatius. Tot i que en un primer moment, amb l’epidèmia focalitzada a la Xina, es va témer només per la manca d’alguns subministraments, l’arribada de la crisi sanitària a Europa va comportar la impossibilitat d’atendre comandes ja confirmades, va deixar les empreses sense liquiditat i en va posar moltes en una situació insostenible.

Canvi d’escenari

Davant d’aquesta situació, es podria pensar que el Covid19 serà la punta a una indústria que ha reduït la meitat de la seva mida en els darrers 30 anys. Però allò que estem vivint ens demostra que ens trobem davant d’un sector estratègic, i aquesta vegada la paraula “estratègic” no és un mer eslògan. Europa necessita una indústria de la moda poderosa, flexible, propera, capaç d’atendre les demandes de tota mena de producció, amb tots els subsectors representats al nostre teixit industrial.

Fabricar a Europa

S’ha demostrat que la dependència de proveir-se en llunyania pot ser nefasta, ja que ens deixa sense resposta ràpida qualsevol circumstància excepcional. De fet, els països que s’estan defensant millor contra la pandèmia són aquells que no depenen de tercers per proveir-se de productes sanitaris. I aquesta lliçó és aplicable a tot el sector. Necessitem fabricar a Europa, però no pas perquè només mirem per l’interès de les nostres empreses, sinó perquè som essencials per a la societat. A més, ho podem fer de manera sostenible, respectuosa amb el medi ambient i amb unes relacions laborals basades en la confiança.

CLN